KOD KHINZIR PADA MAKANAN – PENTING UNTUK UMAT ISLAM OLEH DR. M ANJAD KHAN
Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat dan Makanan (POM) di Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua barang, makanan dan ubat-ubatan.
Produk apapun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran, bahan-bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan Pengawasan Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut di bahagian QC (Kawalan Mutu), oleh itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.
Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa bahan yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Awalnya saat Syeikh Sahib menemukan bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang kakitangan berbangsa Perancis lalu dia menjawab, “kerjakan saja tugasmu dan jangan banyak tanya”.
Jawapan tersebut menimbulkan kecurigaan kepada Syeikh Sahib dan dia kemudian mula menganalisis kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang ditemuinya cukup memeranjatkan beliau dan mesti didedahkan kepada kaum Muslimin seluruh dunia.
Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging khinzir. Penternakan khinzir sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sahaja jumlah penternak khinzir mencapai lebih daripada 42,000 orang.
Jumlah kandungan lemak dalam badan khinzir sangat tinggi jika dibandingkan dengan haiwan lain. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak tersebut.
Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang, di manakah lemak khinzir tersebut? Jawapannya adalah, khinzir tersebut dipotong di tempat perniagaan secara kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang merumitkan bagaimana untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging khinzir, cara yang ditemui ialah dengan membakar lemak tersebut. Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut, sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil.
Lemak-lemak tersebut diproses secara kimia, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan. Dalam pada itu negara-negara Eropah membuat peraturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk, ubat-ubatan harus dicampurkan dengan bahan lemak khinzir.
Oleh itu bahan yang diperbuat dari lemak khinzir dicantumkan dengan nama Pig Fat pada kemasan produk. Mereka yang tinggal di Eropah sejak 40 tahun lalu mengetahui hal tersebut. Namun produk dengan bahan lemak khinzir tersebut dilarang memasuki negara-negara Islam sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.
Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua Asia melalui laluan laut. Perjalanannya memakan masa berbulan-bulan sehingga bahan di dalam peluru mengalami kerosakan terkena air laut. Kemudian mereka menemui idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak khinzir. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Saat berita ini tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakannya Muslim dan beberapa vegetarian, maka tentera-tentera tersebut menolak untuk berperang dan menimbulkan perang saudara tanda protes.
Negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak khinzir dalam kemasan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970an mengetahuinya.
Ketika pihak industri makanan ditanya oleh pihak berkuasa dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak tersebut adalahlemak sapi, walaubagaimanapun lemak tersebut tetap haram kerana kaedah penyembelihan haiwan tidak menepati Syariat Islam. Oleh kerana itu produk dengan label baru tetap dilarang dibawa masuk ke negara Islam. Sebagai akibatnya pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% laba keuntungan diperolehi daripada penjualan ke negara Islam, di mana mencecah jutaan Dollar.
Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan E-CODES, E-INGREDIENT, yang mana banyak terdapat pada coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, beberapa multi vitamin, ubat-ubatan dan banyak lagi produk makanan lainnya.
Semenjak produk tersebut berada di pasaran negara Islam dan digunakan oleh Umat Islam, kita dapat melihat keadaan sosial yang tidak stabil seperti masyarakat yang sudah hilang rasa malu, kekerasan dan seks bebas.
Oleh itu saya memohon kepada semua Umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang hendak dibeli dan memadankan dengan kod-kod yang mengandungi lemak khinzir. Jika ditemui kod-kod berikut, sewajarnya kita mengelakkan diri daripada menggunakan produk tersebut.
ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEMUA SEBAGAI UMAT ISLAM UNTUK MENGIKUTI SYARIAT ISLAM DAN JUGA MEMAKLUMKAN INFORMASI INI KEPADA SAUDARA DAN SAHABAT HANDAI KITA.
CONTOH - Agen Pengilat E-904
BIL EMULSIFIERS E-CODES
1 100
2 110
3 120
4 140
5 141
6 153
7 160
8 161
9 210
10 213
11 214
12 216
13 234
14 252
15 270
16 280
17 300
18 301
19 325
20 326
21 327
22 334
23 335
24 336
25 337
26 422
27 430
28 431
29 432
30 433
31 434
32 435
33 436
34 440
35 441
36 470
37 471
38 472
39 473
40 474
41 475
42 476
43 477
44 478
45 481
46 482
47 483
48 491
49 492
50 493
51 494
52 495
53 542
54 570
55 572
56 631
57 635
58 904
59 920
Produk apapun yang akan disajikan suatu perusahaan ke pasaran, bahan-bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan Pengawasan Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut di bahagian QC (Kawalan Mutu), oleh itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.
Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa bahan yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Awalnya saat Syeikh Sahib menemukan bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang kakitangan berbangsa Perancis lalu dia menjawab, “kerjakan saja tugasmu dan jangan banyak tanya”.
Jawapan tersebut menimbulkan kecurigaan kepada Syeikh Sahib dan dia kemudian mula menganalisis kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang ditemuinya cukup memeranjatkan beliau dan mesti didedahkan kepada kaum Muslimin seluruh dunia.
Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging khinzir. Penternakan khinzir sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sahaja jumlah penternak khinzir mencapai lebih daripada 42,000 orang.
Jumlah kandungan lemak dalam badan khinzir sangat tinggi jika dibandingkan dengan haiwan lain. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak tersebut.
Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang, di manakah lemak khinzir tersebut? Jawapannya adalah, khinzir tersebut dipotong di tempat perniagaan secara kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang merumitkan bagaimana untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging khinzir, cara yang ditemui ialah dengan membakar lemak tersebut. Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut, sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil.
Lemak-lemak tersebut diproses secara kimia, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan. Dalam pada itu negara-negara Eropah membuat peraturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk, ubat-ubatan harus dicampurkan dengan bahan lemak khinzir.
Oleh itu bahan yang diperbuat dari lemak khinzir dicantumkan dengan nama Pig Fat pada kemasan produk. Mereka yang tinggal di Eropah sejak 40 tahun lalu mengetahui hal tersebut. Namun produk dengan bahan lemak khinzir tersebut dilarang memasuki negara-negara Islam sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.
Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua Asia melalui laluan laut. Perjalanannya memakan masa berbulan-bulan sehingga bahan di dalam peluru mengalami kerosakan terkena air laut. Kemudian mereka menemui idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak khinzir. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Saat berita ini tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakannya Muslim dan beberapa vegetarian, maka tentera-tentera tersebut menolak untuk berperang dan menimbulkan perang saudara tanda protes.
Negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak khinzir dalam kemasan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970an mengetahuinya.
Ketika pihak industri makanan ditanya oleh pihak berkuasa dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak tersebut adalahlemak sapi, walaubagaimanapun lemak tersebut tetap haram kerana kaedah penyembelihan haiwan tidak menepati Syariat Islam. Oleh kerana itu produk dengan label baru tetap dilarang dibawa masuk ke negara Islam. Sebagai akibatnya pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% laba keuntungan diperolehi daripada penjualan ke negara Islam, di mana mencecah jutaan Dollar.
Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan E-CODES, E-INGREDIENT, yang mana banyak terdapat pada coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, beberapa multi vitamin, ubat-ubatan dan banyak lagi produk makanan lainnya.
Semenjak produk tersebut berada di pasaran negara Islam dan digunakan oleh Umat Islam, kita dapat melihat keadaan sosial yang tidak stabil seperti masyarakat yang sudah hilang rasa malu, kekerasan dan seks bebas.
Oleh itu saya memohon kepada semua Umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang hendak dibeli dan memadankan dengan kod-kod yang mengandungi lemak khinzir. Jika ditemui kod-kod berikut, sewajarnya kita mengelakkan diri daripada menggunakan produk tersebut.
ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEMUA SEBAGAI UMAT ISLAM UNTUK MENGIKUTI SYARIAT ISLAM DAN JUGA MEMAKLUMKAN INFORMASI INI KEPADA SAUDARA DAN SAHABAT HANDAI KITA.
CONTOH - Agen Pengilat E-904
BIL EMULSIFIERS E-CODES
1 100
2 110
3 120
4 140
5 141
6 153
7 160
8 161
9 210
10 213
11 214
12 216
13 234
14 252
15 270
16 280
17 300
18 301
19 325
20 326
21 327
22 334
23 335
24 336
25 337
26 422
27 430
28 431
29 432
30 433
31 434
32 435
33 436
34 440
35 441
36 470
37 471
38 472
39 473
40 474
41 475
42 476
43 477
44 478
45 481
46 482
47 483
48 491
49 492
50 493
51 494
52 495
53 542
54 570
55 572
56 631
57 635
58 904
59 920
Ulasan
Catat Ulasan